O portalu ETHNO Dalmatia

Pozivamo Vas da postanete dio portala koji potiče razvoj etno/ruralnog turizma Dalmacije, turizma kojemu je glavni cilj putovanja povratak čovjeka prirodi.

Na ideju pokretanja specijaliziranog internetskog portala koji će omogućavati oglašavanje usluga/proizvoda isključivo subjektima koji spadaju u sferu etno i eko turizma, motivirala nas je činjenica da trenutno u Hrvatskoj ne postoji kvalitetan portal takvog tipa, a broj subjekata u sferi eko-etno turizma je u porastu svake godine, obzirom da EU putem bespovratnih sredstava potiče upravo takav tip projekata. Na drugu stranu, turistima koji dolaze u Dalmaciju nije više dovoljno samo sunce i more – oni traže nešto više,; žele okusiti tradiciju i ponudu izvorne Dalmacije, sve više boraviti u prirodi i iskusiti sve blagodati ruralnog prostora.

Ethno Dalmatia je portal koji će tim posjetiteljima (stranim i domaćim gostima) omogućiti na jednom mjestu sve informacije i mogućnosti u eko-etno sferi: smještaj, izletišta, konobe, vinotočja, etno događanja i manifestacije, aktivnosti u ruralnim prostorima itd.

Tko se može oglašavati na portalu Ethno Dalmatia?

Na portalu ETHNO Dalmatia mogu se oglašavati subjekti iz 4 dalmatinske županije (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska) a cijelo područje je podjeljeno na 33 podregije.

Tipovi oglasa/subjekata koji se mogu oglašavati su:

  • Smještaj (ruralne kuće za odmor, kampovi, svjetionici, apartmani, sobe i sl.)
  • Enogastronomija (vinotočja, kušaonice, konobe, izletišta i sl.)
  • Tradicionalni proizvodi (suveniri, tkanje, domaći likeri, sapuni i sl.)
  • Događanja (koncerti, smotre, sajmovi, viteške igre, predstave i sl.)
  • Rekreacija i doživljaji (pješačenje, biciklizam, safari, jahanje, kajaking i sl.)
  • Izleti (organizirani izleti i putovanja - paketi)
  • Prirodna i kulturna baština (prirodne i kulturne atrakcije primjerice NP Krka, Plitvice i sl.)

Kako bi se oglasio na portalu ETHNO Dalmatia, subjekt mora zadovoljiti minimalno 2 od 3 kriterija definirana pod pojmom ruralno, okrenuto prirodi, etno, tradicijski/autohtono koja se međusobno nadopunjuju, a dijelom i preklapaju.

  • Ruralno – nalazi se ili provodi na ruralnom, seoskom, „neurbanom“ području. Pomaže razvoju ruralnih krajeva, promovira regiju, te podiže razinu atraktivnosti ruralne destinacije.
  • Okrenuto prirodi – organizira se/provodi na otvorenom prostoru, podržava zaštitu prirodnih resursa.
  • Etno/tradicijsko/autohtono - kulturno nasljeđe koje se prenosi s generacije na generaciju. Obuhvaća naučeno znanje, i umjetnički zanati kao i rituali, moralna pravila i hranidbeni običaji. Pridonosi očuvanju lokalnog ili zavičajnog identiteta, tradicijske baštine i običaja.
Pratite nas na društvenim mrežama